En artikel omkring hvad udstyr man bør købe som ny stærkmand, og hvor man for mest for sine penge

Det skal siges at man sagtens kan træne og blive stærk nok til stærkmand uden en masse special udstyr. 

Men hvis man vil tage sin træning til det næste niveau, og blive god til de rigtige øvelser, er det meget svært uden det rigtige udstyr. Et dødløft træner mange af de samme muskler, og selve løftet ligner meget det, at samle en sandsæk op, men det kan aldrig lærer dig at gå fra en opsamling af stenen, til at placere den op på en 160cm platform. Ingen almindelig øvelse kan lære dig at cleane en log, eller det at klemme omkring en Atlas sten inden du samler den op.

Stærkmand øvelser deler jeg op i 5 kategorier.  

Løfte og bære (Atlas sten, sandsække, øltønder mm.)

Presse  (log, axel, giant dumbell, vikingepress mm.)

Dødløft og Squat (bil squat/dødløft, alm. dødløft mm.)

Bevægelsesøvelser (Yoke, Farmers, duckwalk)

Skub træk (Lastbil/bil træk/skub/arm over arm, slæde mm.)

Noget af det vigtigste er at tage højde for hvad der forekommer oftest i konkurrencen, da det ikke vil give mening at investere i et Hercules hold opsætning, hvis det er en øvelse der ikke normalt kommer til konkurrencer. 

Da meget stærkmands udstyr er dyrt, pga det skal kunne holde til meget og derfor skal laves af de bedste materialer. Derfor leder man til at starte efter hvor man kan få mest for sine penge.

Herunder vil jeg komme med nogle gode råd omkring hvad der er det vigtigste udstyr, så man kan blive en god all round stærkmand og hvad man derfor bør lægge penge i.

Løfte og bærer

Når man snakker om Load and carry, er atlas sten noget af det første der kommer frem. Atlas sten eller formene til at lave dem i er meget dyrer, hvis man skal købe en koster de mellem 700-2000kr alt efter størrelse. Hvis du skal kunne kører medleys med stenene (flere efter hinanden) skal du minimum have 3, det kan komme til at koste dig 5000kr hvis du er rigtig stærk. I Crossfit Dannebrog, hvor jeg træner, har vi 10 sten. Hvilket løber op i så mange penge, vi har lavet en pagt om ikke at regne ud hvor mange penge det er.

Derimod er sandsække et rigtig godt alternativ. De fleste sække kan du selv regulere vægten i, så føler du dig ekstra stærk på dagen, kan du fylde mere i. Sandsække er, næst efter atlas sten det sværeste implement i denne kategori, kan man løfte en 100kg sandsæk kan man løfte 100kg hvad som helst. De er ikke nær så dyrer, koster mellem 300-700kr, og er derfor et fint alternativt, til nybegynderen. Det skal selvfølgelig siges at det bedste, hvis man vil være god til at løfte sten, er at bruge sten.

Presse

De fleste pres øvelser, kan øves med en almindelig Barbell. En øvelse du ikke kan duplikere på nogen måder, er log clean and press. Du ville sagtens kunne blive god til presset ved at øve med en barbell, men det at cleane en log (at tage den fra gulvet til skuldrene) ligner intet andet. Grundet det og så at man kan forvente enden log pres eller axel pres i nær alle konkurrencer. Synes jeg, selvom den er dyr, er det det værd at købe/lave en log.

Dødløft og squat 

Efter min mening kan du klare dig godt med en barbell, når du skal træne op til alle disse events. Da de ligner hinanden rigtig meget og teknikken er meget tæt på at være den samme. Det skal også siges at noget som en ramme til bil-dødløft/squat, ikke kan købes, medmindre man vil investere i at få det lavet af en smed.

Bevægelsesøvelser 

Den ting efter min mening alle stærkmænd bør have er en yoke. En yoke har fantastisk mange funktioner, den kan bruges som rack, den kan bruges til at loade over, til at presse, til alt og selvfølgelig at gå yoke med, hvilket er en af de bedste øvelser for et stærkt core.

Selvom en yoke kan være pebret, er det en af de stykker udstyr hvor man får mest for pengene. 

Personligt hvis jeg kun havde penge til et stykke udstyr, købte jeg en yoke

Skub/træk

Noget af det vigtigste ved for en stærkmand er en god kondition. Det nytter ikke noget at skulle lave en medley med 3stk 100kg sandsække, kunne løfte og løbe med en 1 sandsæk, uden problemer. Men så snart man kommer til sæk nummer 3, være løbet tør for luft så musklerne ikke fungere. Her snakker jeg af erfaring. 

Derfor skal man træne kondition, og en af de bedste ting at gøre det med er en slæde. Der er ikke noget der kan sætte ild i lungerne som tunge skub og træk med en slæde. 

Der er utrolig mange muligheder med en slæde, hvis ikke i har en kabeltårn i dit træningscenter, spænd nogle reb i din slæde og du kan lave rows, curls osv. Derudover kan den også bruges til at simulere ting som Truck pull og arm over arm.

kal siges at man sagtens kan træne og blive stærk nok til stærkmand uden en masse special udstyr.